Ksantam Gam Nedir?
Ksantam gam,glikozdan ya da sakaroz danXanthomonas campestris bakterileriyle fermantasyonundan elde edilen bir polisakkarittir. E415 koduyla bilinmekte olup, gıda üretiminde stabilizatör ve kıvam arttırıcı katkı maddesi olarak kullanılmaktadır.Kimyasal formülü (C35H49O29)n şeklindedir. Molekül ağırlığı yaklaşık 10000’dir.
Taşıdığı sahte-elastikiyet özelliği sayesinde ağızda kaygan bir duyum oluşturmasına rağmen kararlılığını korumaktadır. Diğer gam çeşitlerinin aksine, büyük ısı ve pH değişmelerinde stabildir ve Amerika, Kanada ve Avrupa’da güvenilir bir katkı maddesi olarak kabul edilmiştir. Yüksek konsantrasyonda tuz içeren çözeltilerde stabildir, enzimatik bozulmaya dirençlidir.
Ksantan gamın özellikleri ve yararları;
Yüksek konsantrasyonlarda bile gözle görülür berrak çözeltiler oluşturması,
Hem sıcak, hem de soğuk suda çözülmesi
Düşük polisakkarit konsantrasyonlarında bile çözeltilere yüksek viskozitesi vermesi,
Geniş sıcaklık aralıklarında ksantan tarafından oluşturulan çözeltilerin akışkanlığında minimum değişim görülmesi,
Hem asidik, hem de alkali çözeltilerde çözünmesi ve stabil olması,
Yüksek tuz konsantrasyonuna sahip çözeltilerde stabil kalması,
İyi bir kayganlaştırıcı olması,
Donma/çözünme aşamalarından sonra stabiliteyi sağlaması,
Aşırı derecede etkili bir emülsiyon stabilizatörü olması,
Mükemmel ağız tadı vermesi,
Gıda Sektöründe Kullanım Alanları
Özellik Uygulama Alanı
Yapışkanlaştırıcı - Pasta kaplama şekerleri ve jöleleri
Bağlayıcı malzeme - Evcil hayvan mamaları
Kaplama malzemesi - Pastacılık, unlu mamuller
Emülgatör - Salata sosu
Film oluşturma - Koruyucu tabakalar,
sosis kaplaması
Köpük sabitleme - Bira
Gluten, yerine kullanılabilme ve
hamur işleme - Unlu mamuller, makarna
Stabilizatör - Dondurma, salata sosu, meyve suları, margarin
Kabartma malzemesi - İşlenmiş et ürünleri
Pıhtılaşma önleyici,
donma-erime kararlılığı - Peynir, dondurulmuş gıdalar
Kıvam arttırma - Reçeller, soslar, şuruplar ve turta dolguları
Ksantam Gam'ın Kozmetik Sektöründe Uygulama Alanları:
Ksantan gam güzellik ürünleri ve sıvı sabun, diş macunu, kolonya gibi kozmetik ürünlerinde kıvam arttırıcı olarak kullanılır. Şampuan, losyon, makyaj malzemeleri ve saç bakım ürünleri ksantan gamla hazırlanan kozmetik ürünlerinden bazılarıdır. Ayrıca ksantan gam kremlere ve tıraş losyonlarına hoş bir dokunma hissi katmak için de kullanılabilir.
Ksantam Gam'ın İlaç Sektöründe Kullanımı:
Ksantan gam, ilaç sektöründe antibiyotik gibi ilaçların etkilerini düzenlemede ve düzenli dozajın sağlanmasında kullanılır. Ayrıca tıbbi kimyasallar içeren kremlerin stabilize olmasını sağlar.
Tarım ve diğer sektörler
Ksantan gam endüstride kıvam yoğunlaştırıcı ve stabilizatör olarak kendine geniş bir kullanım alanı bulur. Fungisitlerin, herbisitlerin ve insektisitlerin akışkanlıklarını çoğaltır. Ksantan solüsyonlarının eşsiz yoğunluk özellikleri spreyleşebilirliği yükseltir, sürtünmeyi azaltır ve herbisitlerin yapışkanlığını ve kalıcılıklarını arttırır.
Nasıl Muhafaza Edilir?
İyi kapatılmış bir kapta serin ve kuru bir ortamda muhafaza ediniz.
Nasıl Ambalajlarda Bulunur?
1000 grama kadar kraft doypack kilitli torbalarda,
5-10-25 kg ise Lamineli çuvallarda yer almaktadır.
Sevkiyat İşlemi Nasıl Gerçekleştirilir?
Anlaşmalı kargolarla gönderim yapılmaktadır.
Analiz Raporu
Keyifli alışverişler dileriz