KETEN TOHUMU
Ketengiller familyasındandır. Keten bitkisinden elde edilen yassı , parlak, kokusuz, yağlı ve lezzetli binbir faydası olan kahverengi tohumlardır. Mısır’da ve Asya’da çok eski çağlardan beri yetiştirilmiştir. Tohumu , yağı ve tozu (unu) insanların faydasına sunulmuştur. Asya , Amerika ve Afrika mutfaklarının olmazsa olmazıdır. İnsan vücudunda onarıcı bir etkiye sahiptir. Keten tohumu içindeki besinlerden bazıları; lignanlar, antioksidanlar, lif, protein ve alfa-linolenik asit (ALA) veya omega-3 gibi çoklu doymamış yağ asitleri bulunur.
Faydaları nelerdir ?
·Antioksidan açısından çok zengindir.
·Omega 3 yağ asitleri barındırır. Omega 3 yağ asitleri yağ yakmaya yardımcı olur.
·Kabızlığı önleme konusunda yardımcı olur
·Vücut keten tohumu sayesinde besinleri daha kolay emebilir ve sindirimi kolaylaştırır.
·Lif açısından zengindir ve bitki bazlı protein deposudur. Kilo kontrolü yapmak isteyen kişiler için ideal bir besindir.
·B ve E vitaminleri , magnezyum , potasyum ve demir mineralleri bolca bulunur.
·Bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi vardır.
·Vücut direncini artırır. Ekstra enerji verir.
Nasıl tüketilir ?
Keten tohumu tanesi, yağı ve unu şeklinde kullanılmaktadır. Kahvaltılık gevreklerde, yoğurtla karıştırarak veya salatalar katarak veya yapılan hamur işlerine eklenerek tüketilebilir. Ayrıca keten tohumunu yemeklerde yumurta veya yağ yerine kullanılabilir. Keten tohumu unu yumurta yiyemeyenler için pratik bir alternatiftir. Ayrıca yulaf ezmenizin içine ilave edebilir. Çayı demlenebilir, gün içinde içebilir.
Keten tohumu yağı altın sarısı veya sarı renklidir. İştah kesmek için bu şifalı yağ kullanılabilir. Bu sayede az yemek yenir ve zayıflanır. Zayıflamak ve kilo vermek için sabah, öğlen ve akşam yemek yemeden yaklaşık 30-45 dakika önce 1 tatlı kaşığı keten tohumu yağı içilebilir. Arkasından 2 bardak su içilmelidir.
Keyifli alışverişler dileriz