ÇÖREK OTU
Çörekotu; düğünçicegiller familyasından, yaklaşık 10’dan fazla çeşidi bulunan, susamın siyahı gibi görünen, küçük taneciklerden oluşan bir bitki çeşididir. Yabani çörekotu, sarı, ispanya, fırıldak, şam gibi çeşitleri bilinir.
Anavatanı neresidir ?
Çörekotunun anavatanı Asya’dır ancak eskiden beri Mısır Kralları’nın kullandığı bilinmektedir. Kleopatra ve Hipokrat bu bitkiyi sıkça kullanmışlardır. Müslümanlar arasında bereketli ve kutsal tohum olarak da bilinir.
Nerelerde kullanılmakta ?
Çörekotu; tarih boyunca tıp ilminin gözde bitkilerinden biri olmayı başarmıştır. Pek çok rahatsızlığa iyi gelen bu mucizevi bitki günümüzde de hala birçok alanda kullanılmaya devam edilmektedir. En çok bilimsel araştırmaya tabii olan bu bitkinin Mısır Kralları’nın mezarlarında da olduğu söylenmektedir. Özellikler eski çağlarda yara berelere iyi geldiği için askerlerin çantalarına konurmuş.
Kutsanmış tohum çörekotu 100’ün üzerinde değerli besin içermektedir. İbn-i Sina Hastalıkların Kanunu adlı eserinde çörekotunun metabolizmayı uyardığını, halsizlik ve uyuşukluğa iyi geldiğini ifade etmektedir. Günümüzde bu bitkinin uyarıcı özelliğinden modern tıp yararlanmaktadır.
Çörekotu ’nun faydaları
· Bağışıklık sistemini kuvvetlendirmektedir.
· B2, B4, B6 vitaminleri, demir, magnezyum, kalsiyum, çinko ve aminoasitler içerir.
· Vücut direncini sağlamaya faydası olduğu bilinmektedir.
· Peygamber Efendimiz(S.A.V.) çörekotu ölümden başka her derde devadır buyurmuşlardır.
Raf ömrü ne kadardır ?
Raf ömrü 2 yıldır.
Nasıl ambalajlarda bulunur?
1000 g a kadar Kraft Doypack kilitli torbalar kullanılarak ambalajlanır.
5- 10-25.000 g da Lamine Polietilen çuvallar kullanılarak ambalajlanır.
5 ile 25 kg arası paketler hazırlanır.
Sevkiyat işlemi nasıl gerçekleştirilir?
Anlaşmalı kargolar ile gönderim yapılmaktadır. Tonajlı alımlar ambar, lojistik firmaları ve anlaşmalı nakliyeciler ile gerçekleştirilmektedir.
Besin özellikleri nelerdir?
Enerji ve Besin Ögeleri 100 g için |
||
Enerji |
473 |
kcal |
Yağ |
22,7 |
g |
- Doymuş Yağ |
1,5 |
g |
Karbonhidrat |
44,3 |
g |
- Şekerler |
2,2 |
g |
Protein |
17,7 |
g |
Tuz |
0,1 |
g |
Lif |
10,6 |
g |
ÇÖREK OTLU KURABİYE TARİFİ
Malzemeler :
· 4 fincan çörek otu
· 2 su bardağı un
· 1 su bardağı krema
· Çeyrek çay kaşığı tuz
· 1 su bardağı tereyağı
· Yarım çay kaşığı vanilya
Tarifi:
· Çörek otunu blender da çekilir
· Bir kapta unu, şekeri, tuzu ve çekilen çörek otu karıştırılır.
· Tereyağı ve vanilya eklenir ve yoğurulur.
· Hamuru 3 cm kalınlığında açıp kurabiyeler istenen ebatta yuvarlak kesilir
· Kurabiyelerin üst kısmı çörek otuna batırılır.
· Fırın tepsisine yerleştirilir.
· Önceden ısıtılmış 175 derece fırında pişirilir.
Afiyet olsun
Keyifli alışverişler dileriz