SOYA FASULYESİ UNU
Soya fasulyesinin öğütülmesiyle elde edilen bir un çeşididir. Protein, demir, kalsiyum ve B vitamini açısından zengindir. Soya unu glüten içermez. Glütene duyarlı kişiler için mükemmel bir alternanif besindir. Soyadan elde edilen un, yüksek besin değerine sahiptir.Soya unu,ekmek veya diğer unlu mamuller yapımında una çeşitli oranlarda karıştırılarak kullanılır. Soya unuyla hamurun sahip olduğu su tutuşu da artar ve ekmeklerin iç kısmı daha yumuşak hale gelir. Soya ununun sahip olduğu vitamin ve minerallerle, ekmeklerin besin değeri de artırır.
SOYA FASULYESİ
Soya Fasulyesi (Glycine max) baklagiller familyasındandır. Asya kökenli bir bitkidir. Çin, Kore ve Japonya’da ıslahı yapılmış ve yüzyıllar boyunca tarım bitkisi olarak ekilip biçilip tüketilmiştir. 20. Yüzyılın başlarında batıda da yetiştirilmeye başlanmıştır.
Üreyen Altın, Kutsal Bitki, Harika Bitki, Kemiksiz Et gibi isimleri de vardır. Tazesine Edamme denir.
Soya fasulyesi tarihi nedir ?
5000 yıllık geçmişi vardır. Anavatanı Çin’dir. Çin uygarlıklarında kutsal bitki olarak görülen soya en fazla ABD ve Güney Amerika’da yetişmektedir. Aslında Doğu Asya’ya özgü bir bitkidir.
Nasıl tüketmeliyiz ?
Diğer fasulyeler gibi taze ve kuru olarak tüketilebilir. Soya yağı, soya sütü, soya yemi, soya eti, soya tofu/tempesi, soya sosu ve soya unu çeşitleri mevcuttur.
Sanayide Soya fasulyesi ?
Ayrıca gıda dışında petrol sanayi, cam sanayi, eczacılık, kozmetik, kaplama, tekstil ve seramik sanayi olmak üzere sayısız sanayi sektöründe kullanılmaktadır.
Bitkisel ürünler arasında protein oranı en yüksek besin soyadır. Soya tohumlarında %18-24 arası yağ, %36-40 protein bulunduran önemli bir baklagil bitkisidir. Toprağa organik ve azot sağlayarak kendinden sonra ekilen buğday verimini 50-100 kg, pamuk verimini 50-60 kg artırır.
Soya fasulyesi ile tekstil ürünleri yapılabilir mi ?
Ankaralı bir girişimci soyadan tekstil ürünleri elde etmeyi başardı. Giysilerin en büyük özelliği koku yapmaması ve terletmemesi olarak açıklandı. Cildi koruyan özellikleri ile öne çıkan soyadan giysiler güneşin zararlı ışınlarından da korumaktadır. Oldukça konforlu ve rahat his sağlıyor. Özellikle ayak kokusu ile muzdarip kişiler soyadan imal edilmiş çorapları kullanabilir.
Soya fasulyesi ile hangi çeşit yiyecekler yapılabilir ?
Soya fasulyesinden soya et , kıyma , köfte, dolma, makarna, mantı, börekler, tas kebabı, yahni gibi bir çok yemek çeşidi yapılabilmektedir.
Raf ömrü ne kadardır ?
Raf ömrü 1 yıldır.
Nasıl ambalajlarda bulunur?
1000 g a kadar Kraft Doypack kilitli torbalar kullanılarak ambalajlanır.
5- 10-25.000 g da Lamine Polietilen çuvallar kullanılarak ambalajlanır.
5 ile 25 kg arası paketler hazırlanır.
Sevkiyat işlemi nasıl gerçekleştirilir?
Anlaşmalı kargolar ile gönderim yapılmaktadır. Tonajlı alımlar ambar, lojistik firmaları ve anlaşmalı nakliyeciler ile gerçekleştirilmektedir.
Besin özellikleri nelerdir?
Enerji ve Besin Ögeleri 100 g için |
||
Enerji |
475 |
kcal |
Yağ |
20,5 |
g |
- Doymuş Yağ |
2,9 |
g |
Karbonhidrat |
32 |
g |
- Şekerler |
7,3 |
g |
Protein |
36 |
g |
Tuz |
0,1 |
g |
Lif |
9,6 |
g |
Kimler tüketebilir:
·Vejeteryanlar
·Veganlar
·Sağlıklı kilo almak isteyenler
·Lentigo (yaşlılığa bağlı lekeler) için çok faydalıdır.
·Yoğun lifli olduğu için sindirimi düzenler.
·Kemik gelişimine faydalıdır.
·Uyku bozukluklarına iyi gelir.
SOYA UNLU EKMEK
Malzemeler
·İki su bardağı un
·Bir su bardağı İngro Soya Unu
·İki su bardağı kepekli un
·Bir paket maya
·Bir tatlı kaşığı tuz
·Bir tatlı kaşığı toz şeker
·Yarım çay bardağı sıvı yağ
·İki su bardağı ılık su
Yapılışı
Normal un, soya unu ve maya uygun bir kapta karıştırılır. Tuz, şeker, sıvı yağ ve su eklenir ve iyi yoğrulur. Hamurun üzeri bezle kapatılır ve 50 dakika oda sıcaklığında dinlendirilir. Hamur fırın tepsisine alınır ve uygun şekil verilir. 30 dakika daha dinlendirilir. 180 derece fırında 30 dakika pişirilir. Soğuyunca dilimlenir.
Afiyet olsun
Keyifli alışverişler dileriz